neděle, 18. října 2009

Životní cyklus očkovacího programu

(Originál: Life-cycle of an Immunization Program,

přeloženo s laskavým svolením CDC, Atlanta, USA)


Image and content adapted from:
Chen RT, Rastogi SC, Mullen JR, Hayes S, Cochi SL, Donlon JA, Wassilak SG. The Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS). Vaccine 1994;12:542-50.


  1. 1. Dokud neexistuje vakcína proti nějaké nemoci, tak počet lidí s tímto onemocněním je obvykle vysoký. Lidé se obávají nemoci a jejích efektů.
  2. 2. Po zahájení konkrétního očkovacího programu stoupá počet očkovaných.
  3. 3. Ve stejné době se objeví některé nežádoucí reakce spojené s vakcínou - téměř vždy jsou řídké a velmi mírné ve srovnání s přirozenou nemocí a komplikacemi, které jsou s nemocí spojené.
  4. 4. Tak, jak stoupá počet naočkovaných lidí, tak klesá počet případů nemoci. Případně se počet nemocných sníží až na úroveň malého počtu lidí majících nežádoucí reakce. (Tento počet je téměř konstantní, protože jde o procentuální díl z počtu naočkovaných).
  5. 5. V tomto bodě už nemá většina lidí zkušenost s přirozeně probíhající nemocí a jejich pozornost se obrátí z obav z nemoci směrem k obavám z vedlejších účinků vakcíny. Lidé se začínají ptát, zda je vakcína nezbytná či bezpečná a někteří se přestávají očkovat.
  6. 6. Pokud se přestane očkovat dostatečná část populace, tak počet onemocnění začne opět stoupat a objeví se průlomové epidemie.
  7. 7. Lidé si připomenou, jak nebezpečná nemoc vlastně může být a vracejí se zpět k očkování, aby se nemoci vyhnuli. Proočkovanost opět stoupá a nemoc je na ústupu.
  8. 8. Nakonec, podaří-li se proočkovat dostatek lidí, může onemocnění definitivně vymizet. (Dosud se to podařilo pouze s pravými neštovicemi, ale může se to podařit i s dalšími, jako je poliomyelitida a spalničky - a to v nepříliš vzdálené budoucnosti).
  9. 9. Pokud se už neobjevují vůbec žádné případy nemoci, může být očkovací program ukončený. Počet vakcinovaných a nežádoucích reakcí klesne na nulu.

Položky odpovídají číslům uvedeným v grafu. 
Červená = počet případů nemoci 
Modrá = počet očkovaných 
Zelená = počet nežádoucích reakcí

0 komentářů:

Přidat komentář