Welkom
Informatie
Aanvraag studiefinancieringInloggen met mijn student account
Berichten
Formulieren
Links
Contact
Videos
 
Email
 
Opleiding Zoeken

Ben je op zoek naar een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs of het hoger onderwijs, dan kun je via de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs en het Centraal Toegangsloket voor onderwijs in Nederland meer informatie vinden.

Bij het zoeken naar een opleiding moet je in ieder geval rekening houden met de volgende gegevens van een opleiding:

  • duur van de opleiding
  • toelatingseisen
  • functiemogelijkheden
  • les- of collegegeld
  • inschrijvingsprocedure
  • faciliteiten
  • recht op studiefinanciering of niet
  • website van de onderwijsinstelling

Denk eraan : door nieuwe ontwikkelingen in het onderwijssysteem zullen de opleidingen regelmatig veranderen.



Middelbaar Beroepsonderwijs

Hoger onderwijs

Wil je verder gaan studeren in Nederland en zoek je informatie over een opleiding in het hoger onderwijs, surf dan naar de website van de DUO. Met het zoekprogramma van de DUO krijg je de mogelijkheid om te zoeken op:

  • sector
  • plaatsnaam
  • opleiding
  • onderwijsinstelling
  • vooropleiding (inclusief zoeken op profiel)

Je krijgt onder andere de volgende gegevens van een opleiding:

  • link naar de site van de onderwijsinstelling
  • onderwijssoort (voltijd/deeltijd of duaal)
  • recht op studiefinanciering of niet
  • bij wie je moet aanmelden (DUO of Onderwijsinstelling)
  • of het een fixus opleiding is of niet

Als je in Nederland gaat studeren, dan loopt je aanmelding via de SSC. Voor het cursusjaar 2012/2013 moeten alle studenten die naar Nederland willen gaan studeren via de website van studielink aanmelden: www.studielink.nl De aanvraagformulier voor studiefinanciering, de aanvraagformulier van de DUO en het uitgeprinte formulier van studielink moeten beide ingeleverd worden aan de balie van SSC. SSC zorgt door middel van deze inschrijfformulieren voor je aanmelding bij een HBO-opleiding of een universiteit. De aanmelding gebeurt namelijk centraal via het Centraal Bureau Aanmelding en Plaatsing (CBAP).

Numerus Fixus

Voor sommige opleidingen melden elk jaar meer studenten zich aan dan er plaatsen beschikbaar zijn. Er wordt dan geloot. Deze opleidingen worden opleidingen met een numerus fixus genoemd.

Er zijn twee mogelijkheden:

1 - een opleidingsfixus:
Het aantal studenten dat zich aanmeld voor een bepaalde opleiding groter is dan het aantal beschikbare plaatsen voor die opleiding. Een opleidingsfixus komt tot nu toe alleen voor in het wetenschappelijk onderwijs.

2 - een instellingsfixus:
Het aantal studenten dat zich aanmeld voor een bepaalde opleiding aan een specifieke instelling groter is dan het aantal beschikbare plaatsen aan die in­stelling.Voor een instel­lingsfixus kun je één instelling opgeven. Een instellingsfixus komt zowel voor in het wetenschappelijk als in het hoger beroepsonderwijs.

Kijk op de website van de DUO voor een overzicht van de opleidingen met een voorlopig vastgestelde opleidings– of instellingsfixus.


Je aanmelding loopt via de SSC, ook voor een opleiding met een numerus fixus. De SSC zorgt dat je aanvraagformulieren voor deze opleidingen vóór eind januari 2012 ingeleverd worden bij de DUO in Nederland, zodat je kunt meedoen met de selectieprocedure. In februari/maart krijg je tenslotte het bevestigingsformulier ter controle opgestuurd. Voor het doorgeven van eventuele wijzigingen moet je zo snel mogelijk bij SSC een wijzigingsformulier ophalen en ingevuld retourneren. Ook moet je een nieuwe inschrijvingsverzoek via de webzite van studielink indienen. Neem contact op met de SSC als je geen bevestigingsformulier hebt ontvangen.

Als je je aangemeld hebt voor een opleiding met een numerus fixus, dan moet je deel­nemen aan de selectieprocedure om een plaats op de universiteit of hogeschool te krijgen bij de opleiding of instelling van jouw voorkeur.

Als je voldoet aan de vakkenpakket- en vooropleidingseisen dan kun je op drie manieren worden toegelaten:

1 - Je hebt een eindexamengemiddelde gelijk aan of hoger dan een acht:
Wanneer je een gemiddeld vwo-, havo- of bo-eindexamencijfer van 8 of hoger hebt, word je rechtstreeks toegelaten tot de opleiding en instelling van je eerste voorkeur.

2 - Je wordt decentraal geselecteerd
De universiteit of de hogeschool selecteert zelf op basis van selectiecriteria die zij zelf bepalen. Deze criteria moeten zij wel op tijd bekendmaken. Eindexamencijfers mogen daarbij geen rol spelen. Om voor een bepaald jaar een bewijs van toelating via decentrale selectie te kunnen krijgen, moet je voor dat jaar tot de loting zijn toegelaten. Dit betekent onder meer dat je ook aangemeld bent voor de centrale loting. De instellingen mogen ook zelf bepalen hoe vaak zij de mogelijkheid tot decentrale toelating openstellen (1, 2 of 3 keer). Voor decentrale toelating kan een student zich in een bepaald jaar maar bij een enkele instelling aanmelden. De decentrale toelating gaat aan de gewogen loting vooraf.

3 - Je wordt ‘centraal’ ingeloot
Wanneer je niet rechtstreeks wordt toegelaten dan doe je mee aan de gewogen loting. Je krijgt een lotnummer en wordt in een lotingsklasse geplaatst. Hoe hoger je gemiddelde eindexamencijfer, hoe groter je kans op inloten. Minimaal 50 procent van het aantal plaatsen wordt door middel van een gewogen loting toegewezen.

Je kunt in totaal drie keer meeloten. Heb je al een keer deelgenomen aan de loting, dan heb je daarna dus nog twee kansen. Lees voor meer informatie ook op de website van de DUO.

Aanvullende Eisen

Voor sommige hbo-opleidingen worden specifieke kennis, vaardigheden of eigenschappen gevraagd. Dit zijn de zogenaamde aanvullende eisen die door de opleidingen zelf worden bepaald. Het gaat meestal om kunst-, sport- en lerarenopleidingen en de opleiding voor verloskundige. Op de website van de IB-groep kun je lezen welke opleidingen dat zijn.

Voor een hbo-opleiding met aanvullende eisen moet je eerst aanmelden bij de hogeschool, in ieder geval vóór 13 januari 2012. De hogeschool zal je testen op de aanvullende eisen en bepalen of je toegelaten wordt.

Om te voorkomen dat je aanvraag voor studiefinanciering niet in behandeling wordt genomen, omdat je nog geen bewijs hebt dat je voldoet aan de speciale eisen, moet je bij het invullen van het aanmeldingsformulier je 2e keus op de eerste plaats noteren. Direct na de positieve uitslag van de test kan je de opleiding wijzigen en je opleiding met aanvullende eisen als 1ste voorkeur opgeven. Stuur het bewijs van de test dan mee.

Zonder een verklaring van het opleidingsinstituut neemt het CBAP je aanmelding namelijk niet in behandeling.

Ministerplaatsen

Als je voor een opleiding kiest waarvoor een numerus fixus geldt, dan kanje een verzoek indienen bij de Minister van Onderwijs van de Nederlandse Antillen voor een zgn. “ministerplaats”. Door de Nederlandse Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen worden jaarlijks speciaal voor studenten afkomstig uit de Nederlandse Antillen enkele plaatsen (ministerplaatsen) gereserveerd voor de numerus fixus opleidingen op basis van de door de Antilliaanse overheid aangegeven behoefte.

Het aantal ministerplaatsen is beperkt: 14 voor hbo-opleidingen en 14 voor wo-opleidingen voor de hele Nederlandse Antillen en voor alle numerus fixus opleidingen.

Om in aanmerking te komen voor een ministerplaats moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je moet een schriftelijk verzoek richten aan de Minister van Onderwijs, Cultuur, Jeugd- en Sportzaken en dit indienen bij het hoofd Examenbureau van het Departement van Onderwijs.
  • Je moet in het verzoek de studierichting, instelling en de instellingsplaats aangeven en je moet de volgende documenten toevoegen:
    • een kopie van je paspoort, identiteitsbewijs (sédula) of geboorteuittreksel;
    • een school- of opleidingsverklaring;
    • indien reeds examen is gedaan, een gewaarmerkte kopie van het diploma met bijbehorende cijferlijst.

Je kunt je verzoek vanaf nu tot uiterlijk 13 mei 2012