BibliaPrinObiectiv.ro

2009 septembrie 16
de Vasile Tomoiagă

Fiindcă mai mulţi s-au întrebat ce se întâmplă cu saitul BibliaPrinObiectiv.ro şi văzând că într-adevăr este inaccesibil, am căutat să văd dacă nu se poate accesa şi la altă adresă, intuind că blogul este găzduit de WordPress, la fel ca BrasovulEvanghelic.ro, StiriCrestine.ro sau chiar ClujulEvanghelic.ro.

Vă invit deci pe doritori să intraţi pe BibliaPrinObiectiv.wordpress.com pentru a vedea acelaşi site, dar, deocamdată, la o altă adresă. Probabil că Dan Surducan va remedia neplăcrerea curând.

Un nou blog: InfoEvanghelic – agendă evenimente, căutare personalizată, bloguri în topuri ş.a.

2009 septembrie 9
de Vasile Tomoiagă

http://3.bp.blogspot.com/_lSWBRCFuu6s/SqU784RQC3I/AAAAAAAAFlQ/xslyv1XTz4g/S1600-R/header-simplu.jpg

INFO EVANGHELIC – un nou proiect care va funcţiona cu contribuţia unei echipe de 8 persoane (Vasile Tomoiagă, Alin Cristea, Vio Pop, Emanuel Iacob, Lucas Cornea, Ruben Bucoiu, Mihai Ciucă, Ciprian Preda-Muşat).

Blogul oferă:

  1. Agendă evenimente evanghelice
  2. Agregator cu titlurile ultimelor 3 postări de pe 20 de bloguri reprezentative pentru blogosfera evanghelică
  3. Listele cu blogurile evanghelice prezente în Topul 100 WordPress, din oră în oră
  4. Căutare în peste 500 de bloguri evanghelice (în curând şi în 1000 de saituri evanghelice)
  5. Bannere care trimit spre edituri evanghelice de marcă
  6. Concursul Info Evanghelic – premiu 10 cărţi

http://infoevanghelic.blogspot.com

Conferinţa EGM pentru părinţi (19 septembrie, Biserica Speranţa)

2009 septembrie 8
de Vasile Tomoiagă

Conferinţa EGM pentru părinţi

19 septembrie între 10-14 la Biserica Penticostală Speranţa

Nu se percepe taxă de participare, dar e nevoie de înscriere prealabilă.

Botez al bisericii Casa Tâmplarului

2009 septembrie 4
de Vasile Tomoiagă

Duminică 6 septembrie Biserica Casa Tîmplarului va avea serviciu de botez de la ora 16.00 la Şcoala Biblică, str. Traian Moşoiu nr. 28.

via InfoBiserici

Cîştigătorul jocului Bohnanza

2009 septembrie 4
de Vasile Tomoiagă

La concursul sponsorizat de playboard.ro s-au înscris 10 persoane în cele două luni. Astăzi am extras adresele de email şi le-am amestecat folosind site-ul random.org.

Cîştigătorul este posesorul primei adrese rezultate după amestecul aleatoriu, aşa cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

Premiul se poate ridica de la punctul de vînzare Playboard din Polus Center, în faţa magazinului Zara, între orele 10-22.

Castigator concrus PlayBoard.ro

De ce îşi pierd evanghelicii tinerii?

2009 august 27
de Vasile Tomoiagă

Albert Mohler, preşedintele Seminarului Baptist de Sud, a afirmat recent că cel puţin două treimi din tinerii Convenţiei Baptiste Sud părăsesc bisericile între adolescenţă şi maturitate. Titlul articolul nu caută deloc să îndulcească situaţia: Preşedintele de seminar: baptiştii trebuie să se schimbe sau vor muri (eng.).

Una din întrebările care ni se ridică este: Cum aşa?

Lita Cosner, în articolul Cine are un răspuns? (eng.) de pe saitul organizaţiei creştine creaţioniste Creation Ministries International (unde lucrează şi românul Emil Silvestru), sugerează unele posibile explicaţii:

  • Fideismul şi anti-intelectualismul – cu toţii ştim cum sunt folosite sloganele “Crede doar” respectiv “printre voi nu sunt mulţi înţelepţi în felul lumii” etc. Mai este şi mitul, care ţine tot de fideism, conform căruia Biserica trebuie să se ocupe doar de cele spirituale.
  • Educaţie biblică laxă, bazată doar pe predicile duminicale.
  • Teologie compromisă – reinterpretarea Genesei astfel încât moartea nu mai este o urmare a păcatului adamic ci ea face parte din creaţia “foarte bună” de milioane sau miliarde de ani.
  • Credinţă orientată pe divertisment – concentrarea pe activităţi şi jocuri distractive şi “relevante” pentru tineri.
  • Lipsa de pregătire a Bisericii – slaba accentuare a apologeticii lasă credincioşii fără apărare în faţa temelor culturale anti-creştine la modă cum ar fi cele promovate de cartea şi filmul Codul lui DaVinci sau documentarul Mormîntul lui Isus.

În România nu cred că se întâmplă acest lucru (dar nici nu prea avem cum şti, în lipsa sondajelor) dar nu ar strica să învăţăm din istoria prezentă a Baptiştilor de Sud din SUA.

Cîte biserici au cultele evanghelice în Cluj-Napoca?

2009 august 26
de Vasile Tomoiagă

Într-un articol Ziua de Cluj din 19 august intitulat Clujul, locul I la biserici aflăm lucruri interesante despre numărul şi proporţia lăcaşurilor de cult din judeţul nostru.

Diversitatea de confesiuni din judeţul Cluj l-a transformat în lider la nivel naţional ca numãr de lãcaşuri de cult.

832 de lãcaşuri de cult existã, în prezent, în judeţul Cluj… Între municipii, Cluj-Napoca este al treilea din ţarã, cu 75 de lãcaşuri de cult. Datele au luat în calcul toate cele 18 culte religioase recunoscute oficial în România.

Am fost curios dacă au fost incluse şi datele despre bisericile aparţinînd cultelor evanghelice: baptişti, penticostali şi creştini după evanghelie. Într-adevăr, spre sfîrşitul articolul se menţionează numărul bisericilor ce aparţin de fiecare cult, cele baptiste, 8 la număr, fiind pe locul 4, după cele ortodoxe (37), greco-catolice (16) şi reformate (15). În Ziua de Cluj citim “în ordine descrescãtoare (după ortodoxe, greco-catolice şi reformate, n.ed.) urmeazã bisericile baptiste – 8, romano-catolice – 5, mozaice – 4, martorii lui Iehova – 4, evanghelice – 3 şi unitariene – 2.”

Numărul lăcaşurilor de cult sunt preluate din lista de pe site-ul Ministerului Culturii şi Cultelor.

De observat că bisericile penticostale nu sunt menţionate.

Dacă mă întreba cineva înainte să fac acest blog câte biserici baptiste sau penticostale sunt în Cluj-Napoca aş fi ridicat din umeri. Acuma însă, după ce am bătut străzile Clujului pe jos sau cu scuterul (furat recent din nefericire), pentru a poza, a afla informaţii, sau a participa la evenimente, ştiu că baptiştii români au zece biserici, minus cea de pe str. Someşului probabil (Shalom), deci rămân nouă. Plus cea maghiară de pe str. Cernavodă.

Spuneam că lăcaşurile de cult penticostale nu sunt menţionate, deşi acestea ajung la numărul deloc neglijabil: 15, deşi nu toate au clădire specifică, unele funcţionînd în case. Chiar şi aşa, tot sunt mai multe decât cele baptiste, lucru lesne de intuit şi după numărul de credincioşi: 3.786 baptişti şi  8.270 penticostali, conform recensămîntului din 2002.

Este posibil ca omiterea să nu fie deliberată, deoarece în Ziua de Cluj citim că “datele postate pe site-ul departamentului au fost centralizate în urma trimiterii de scrisori de solicitare cãtre fiecare centru eparhial din ţarã, la iniţiativa CINEC, un institut din subordinea ministerului, care a întocmit studiul privind lãcaşurile de cult din România”. Una din posibilele explicaţii este că cei care au strîns datele le-au solicitat şi Cultului Penticostal, dar dintr-un motiv sau altul acestea nu au parvenit.

Necazul cu nuanţele în teologie

2009 august 25
de Vasile Tomoiagă

Three, four, five views

“În urmă cu aproape două decenii căutam o biserică în care să fiu pastor – iar terminologia corectitudinii politice nu era încă bine pusă la punct. Un prieten de-al meu mi-a trimis o listă de cerinţe pentru candidaţi. Printre dorinţele acestora se număra şi aceea ca noul păstor să nu predice din primele trei capitole ale cărţii Apocalipsa, cel puţin în primii trei ani, datorită faptului că ultimii doi pastori au început de acolo. Totuşi, cerinţa cea mai ciudată era ca păstorul să fie “pe o singură parte” (eng. one-handed) – cerere care a apărut deoarece, ori de cîte ori congregaţia credea că a înţeles ceea ce doreau să spună păstorii precedenţi, aceştia spunea dintr-o dată <<Dar pe de altă parte …>>” (George Hancock-Stefan)

Ortodoxie şi Evanghelism, trei perspective, Bradley Nassif (ed.), Editura Adoramus, 2009

Oferta a grupului editorial Logos: reducere de 40% pentru cărţi

2009 august 22
de Vasile Tomoiagă

Grupul editorialGrupul Editorial Logos lansează o triplă ofertă: pentru pastorii, pentru slujitorii şi pentru bibliotecile bisericilor evanghelice (penticostale, baptiste şi creştine după Evanghelie). Pe scurt, e vorba de o reducere de 40% pentru cărţi care pot fi comandate în anumite condiţii.

În detalii, oferta se prezintă astfel (vezi aici scrisoarea în PDF):

  • pentru Biblioteca Bisericii se pot comanda oricare dintre titlurile din ofertă, de la cele 3 edituri (Logos, Peregrinul, Discipolul), în cel mult 5 exemplare pentru fiecare titlu, cu reducerea de 40%;
  • pentru Biblioteca Pastorului se pot comanda oricare dintre titlurile din ofertă, de la cele 3 edituri, într-un singur exemplar;
  • dacă o biserică evanghelică are mai mulţi slujitori ai Cuvântului care ar dori să cumpere titluri valoroase, oferta va fi valabilă pentru toţi cei pe care conducerea bisericii va dori să-i includă în ofertă. În acest scop vor trebui să completeze formularul de comandă pentru Biblioteca Slujitorilor bisericii inclus în această ofertă.

Perioada de valabilitate a ofertei: 10-31 august 2009.

Oferta va fi trimisă şi prin poştă bisericilor evanghelice din România.

Grupul Editorial LOGOS
CP. 714 OP. 5
400800 Cluj-Napoca
Tel: 0264-420 025
Fax: 0264-420 104
servireClienti@logos.ro

Ştire preluată de pe vaisamar.wordpress.com

Nu uitaţi de tîrgul de produse artizanale al tinerilor de la Biserica Penticostală nr. 2

2009 august 22
de Vasile Tomoiagă

Ieri (vineri) am trecut prin Piaţa Muzeului şi tinerii Bisericii Penticostale nr. 2 (Plopilor) erau la masa cu produse artizanale confecţionate de ei: felicitări, semne de carte, rame foto unicat, cărţi din gips cu versete biblice. Ei vă aşteaptă şi azi (sâmbătă) între orele 10 şi 20.

Fondurile obţinute din vânzări vor fi folosite pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a noii biserici de pe str. Frunzişului.

De asemenea cei ce vor întra spre Piaţa Muzeului dinspre str. Memorandumului vor găsi pe str. pietonală Matei Corvin Târgul Meşterilor Populari.

târg de produse artizanale tinerii din Biserica Penticostala nr.2

târg de produse artizanale tinerii din Biserica Penticostala nr.2

târg de produse artizanale tinerii din Biserica Penticostala nr.2

Echipare pentru Generaţia de mîine: conferinţa naţională “O călăuză reală pentru generaţia virtuală”

2009 august 22
de Vasile Tomoiagă

afis.jpgFundaţia Echipare pentru Generaţia de Mâine în colaborare cu Fundaţia Emanuel vă invită să participaţi la cea de-a patra conferinţă naţională EGM, între 22-25 octombrie 2009, dedicată pregătirii lucrătorilor cu copiii.

Tematica abordată vine din precupările actuale şi frământările justificate ale multora dintre învăţători: cum să suplinim golul de realitate al unei generaţii ancorate în virtual, cum să oferim răspunsuri relevante la întrebările generate de soluţiile false şi instantanee ale internetului, cum să-i îndrumăm pe cei mici la o mărturie reală în viaţa de zi cu zi. Astfel am ales ca temă a conferinţei noastre: O călăuză reală pentru generaţia virtuală.

Perioada: 22 – 25 octombrie 2009
Locul: Fundaţia Emanuel – Valea Drăganului, jud. Cluj
Data limita înscriere: 5 octombrie

Detalii înscriere şi taxa participare: fundatiaegm.org

Echipare pentru Generaţia de mîine: conferinţa regională “În căutarea adevărului … într-o lume a minciunii”

2009 august 22
de Vasile Tomoiagă
Busola.jpgFundaţia Echipare pentru Generaţia de Mâine vă întâmpină şi în această toamnă cu un suflu nou! Vacanţa, plină de experienţe inedite şi mari descoperiri făcute de cei mici, s-a sfârşit. Începe şcoala – orare, plictis, rutină-, dar vrem ca entuziasmul şi bucuria descoperirilor să rămână proaspete întregul an, ca la final, drumul să-i conducă spre găsirea Adevărului.

Vino să ne pregătim pentru acest drum, să ne echipăm cu motivaţie, idei şi cunoştinţe, materiale şi relaţii, pentru a ajunge la ţintă. Împreună cu invitaţii noştri speciali, Jeni Roşian, Alex Bruda, Paraschiva Pop, vom porni ‚în căutarea adevărului – într-o lume a adevărurilor relative’ împărtăşind resurse practice, mărturii şi experienţe trăite pe parcursul implementării programului ”În căutarea adevărului”.”

Cluj-Napoca, sâmbătă 3 octombrie între orele 9, 30 – 14,30
la Biserica Crestina Baptista nr. 1 Mănăştur, str. Ospătăriei, nr.10.
Taxa de participare menită să acopere parţial cheltuielile de organizare, va fi de 15 RON.

Detalii despre înscriere: fundatiaegm.org