DELFI

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka atvyksta į Lietuvą

www.DELFI.lt
2009 rugsėjo mėn. 9 d. 17:15
SpausdintiSpausdinti Informuoti redakcijąInformuoti redakciją KomentaraiKomentarai  (184)
Teksto dydis: DidintiMažinti
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka
© AFP/Scanpix
Lietuvos kvietimu kitą savaitę Vilniuje lankysis paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, trečiadienį patvirtino Užsienio reikalų ministerija. Planuojama, kad jis susitiks su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite, kuri anksčiau teigė, kad priimtų kaimyninės šalies vadovą, jei jis atvyktų.

Rugsėjo 16 d. su darbo vizitu viešėsiantis A. Lukašenka dalyvaus Lietuvos ir Baltarusijos tarptautinio ekonominio forumo „Baltarusija ir Baltijos jūros šalys: naujos bendradarbiavimo plėtros galimybės“ atidaryme. Be to, jis parodų ir kongresų centre „Litexpo“ atidarys Baltarusijos nacionalinę parodą „Belarus Expo 2009“.

Nedemokratiniu valdymu ir žmogaus teisių varžymu kaltinama Baltarusijos valdžia pastaruoju metu bando gerinti santykius su Vakarais.

Balandį A. Lukašenka surengė pirmą per 10 metų vizitą į Vakarus - Italijoje jis susitiko su popiežiumi Benediktu XVI ir Italijos premjeru Silvio Berlusconiu. Gegužę Minskas buvo įtrauktas į Europos Sąjungos Rytų partnerystės programą.

REKLAMA

Prieš daugiau nei dvejus metus Lietuvos Vyriausybė, vadovaudamasi ES sprendimu, uždraudė 30 aukščiausių Baltarusijos pareigūnų atvykti į mūsų šalį. Taip Briuselis nubaudė Baltarusiją už rinkimų klastojimą bei žmogaus teisių pažeidimus.

Krizė tarp ES ir Baltarusijos kilo 1996-aisiais, kai blokas paskelbė sankcijas šiai šaliai. To priežastis buvo A. Lukašenkos inicijuotas referendumas, kuriuo buvo pratęsta jo kadencija. Bendrija balsavimo rezultatų nepripažino.

Nauji kontaktai tapo įmanomi, kai Baltarusijos vyriausybė įvykdė Briuselio keliamus reikalavimus. ES prašė paleisti politinius kalinius ir 2008-aisiais surengti demokratiškus ir skaidrius parlamento rinkimus.

Pastarąjį kartą A. Lukašenka lankėsi Lietuvoje 1998 m. lapkritį. Tuomet Medininkuose įvyko jo ir prezidento Valdo Adamkaus susitikimas. Prieš tai Baltarusijos vadovas 1997 m. rugsėjį dalyvavo Vilniuje vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Tautų sambūvis ir geri kaimyniniai santykiai".

Lietuvos ambasados Minske tinklalapyje skelbiama, jog Lietuvos santykiai su Baltarusija grindžiami kaimynystės ir pragmatinio bendradarbiavimo principais. Dėmesys skiriamas valstybės sienos kontrolei, ekonomikai, transportui, aplinkos apsaugai, pasienio regionų ryšių vystymuisi, kultūriniam bendradarbiavimui bei bendro istorinio paveldo puoselėjimui. Darbinis dialogas vyksta ne tik tarp Lietuvos ir Baltarusijos užsienio reikalų, bet ir tarp kitų ministerijų, institucijų, žinybų.

Tarpparlamentinių ryšių su Baltarusija grupės šios kadencijos Seime nėra, tačiau veikia parlamentinė grupė „Už demokratišką Baltarusiją".

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.


Straipsnių komentarai
Vardas El. paštas
Komentaras
neburnok.lt
 
 
Lietuvoje Archyvas
Finansų ministerijai nepavykus rasti kompromiso su įmone "BPT Optima Retail" dėl mažesnių nuomos kainų laisvalaikio ir verslo centre "Vilniaus vartai", ji siektų nutraukti sutartį.
Šiaulių miesto gimtadieniui bulvaro rekonstrukcijos darbai tikrai nebus užbaigti. Kelininkai pripažįsta, kad pagrindinės bėdos, dėl kurių esą dar vasarą ėmė strigti darbai – lėšų stygius.
Lietuvos kvietimu kitą savaitę Vilniuje lankysis paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, trečiadienį patvirtino Užsienio reikalų ministerija. Planuojama, kad jis susitiks su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite, kuri anksčiau teigė, kad priimtų kaimyninės šalies vadovą, jei jis atvyktų.

DELFI ekstra